Saturday, September 30, 2006
Anirem a sentir a El Lebrijano, aquest príncep del flamenc. La nit de Maó que ens agomboli i que la lluna amagada surti a camí. El Lebrijano té una veu clàssica de cante jondo que no renuncia a aquell palo tan difícil d'executar com són las seguiriyas. Si els déus volen, un dia d'aquests us faré la crònica del concert.
Friday, September 29, 2006
Saturday, September 23, 2006
Mosques
Les mosques ja han arribat. Ja són aquí. Dins la cuina de Binicalma. No sé si tenen les ales de l'existencialisme de JP Sartre. Són emprenyadores. Jo em pensava que arribarien a l'octubre com en el poema de Gabriel Ferrater, emperò, enguany tot ve primerenc. Sembla.
Wednesday, September 20, 2006
Bikinis grocs
Ja som a la tanca de la tardor. Només cal anar-hi fent petjades. Peuades rere peuades cap esquinçar un altre cap d'any. D'aquest estiu només voldria recordar aquells bikinis grocs amb què na Mar ens ha enlluernat per cales i platges.
Sunday, September 17, 2006
Ploure
Mai plou a gust de tothom. Que plogui al llindar de la tardor és cosa del temps i que les pluges venen quan han de venir. També és cert que s'han vingut fent moltes obres d'infrastructura: carrers, voravies, etc., sense tenir en compte la servitud de pas de l'aigua de pluja. Quan cops no hem sentir dir: per allà on ha passat l'aigua, prest o tard acabarà passant. S'han corregit el rost natural de terrenys, sense tenir en compte que allò que s'esdevindria seria un embassament o coses pitjors... Aquests dies de pluges, hem pogut treure al pati els testos de plantes d'interior perquè poguessin regar-se amb aquesta aigua beneïda que cau del cel. Amb aquestes pluges primerenques s'han pogut netejar teulades i embornals, perquè l'aigua que caigui des d'ara pugui anar directament a les cisternes, aljubs, etc., Mai plou a gust de tothom, però és força necessari que plogui i que la vida de les estacions faci el seu camí, d'esquena als nostres interessos.
Saturday, September 16, 2006
Friday, September 15, 2006
Costa cap avall
Els gínjols ja van a 5 euros/quilo a la plaça des Mercat. Fa una setmana anaven a sis euros. Anam costa cap avall, fins que el petroli tengui una cotització semblant a la sang i els dòlars ho puguin comprar. Costa cap avall hom ha de frenar les peuades.
Wednesday, September 13, 2006
Començar en peu alt
Avui ha començat l'escola. Nirvis. Els al·lots del veïnatge no tenien aturador. I com era d'esperar no han faltat les pluges. A bots i barrals. A Mallorca tenen la dita: sempre plou quan no hi ha escola. Idò, avui ha plogut perquè hi havia escola. Un bon inici de càntic escolar. Carrers embassats. Fibles i claveguerams sortint de botador; gitant aigües residuals. Una empalagosa oloreta de merdes per avingudes i trànsits enfollits. Les reixes i les fibles, com cada any en aquesta època, no eren netes i estaven embussades, vet-aquí, que no donassin abast per engolir la torrentada. No ho dubteu, Déu ens posa proves i un començament en peu alt, qualque cosa significa,,, I no en tenc ni idea.
Tuesday, September 12, 2006
20060911
Dies xafogosos. El sol va rebullir la terra després de les primers pluges ocasionals i de concreta localització. Temps ideal per a prendre banys de mar. Santandria, malgrat s'hagi convertit en un port improvisat i permès per les autoritats administratives, encara s'hi pot nedar. Dies xafogosos quan les idees s'escurcen a l'ombra dels cossos. Madame Royal haurà fet reviscolar més vots, amb les seves fotografies de bikinis portant a les platges de l'abstenció, que no pas els seus rivals en el partit socialista francès, amb els seus principis ideològics esperonats. Val molt més una foto en bikinis en tost d'una càpsula de doctrina social, per a esberlar la gruixuda crosta de l'abstencionisme polític.
Sunday, September 10, 2006
Cossificació ideal
Encara no he anat a dormir. Tota la nit de vetla sense haver travessat les fronteres del Port de Maó. Quan he arribat a casa en taxi, no tenia son. M'he preparat un cafè negre amb gel i som partit a nevagar per internet. I com sempre que puc, he anat fent aquell viatge cibernètic que m'agrada de repetir, d'illot en illot, visitant els blogs dels qui aprenc i dels qui puc també aprendre coses o deixar de creure en altres, maldant de no perdre l'equilibri de les sensibilitats. Les veus han de ser múltiples. Les idees floreixen i també s'esmosteixen, talment les flors. Una flor no fa estiu, emperò, hi ha flors que només duren un dia i prou. Flors d'un dia. Em ve a la memòria, mentre faig la prosa jazzística de la improvisació, una glosa de Miquel Ametler;
Vos ho dic de tot cor,
no me vull empegueir,
que açò serà una flor
molt mala d'esmosteir,
hi ha un refrany que sol dir
que mala herba mai se mor,
Idò sí, El post d'avui de JM Quintana és comprensible. Té la saviesa de contemplar una exigència, quan la política es marceix entre frivolitats i elementalitats. Què hi podem fer, travessar el desert, anant d'osasi a osasi, com el joc de l'oca. Idò sí, Madame Royal talvegada no tengui idees, emperò, té cos. I tot en gros, serà un intrèpid debat entre la idealització del cos i la cossificació de l'ideal. Post-it.
Vos ho dic de tot cor,
no me vull empegueir,
que açò serà una flor
molt mala d'esmosteir,
hi ha un refrany que sol dir
que mala herba mai se mor,
Idò sí, El post d'avui de JM Quintana és comprensible. Té la saviesa de contemplar una exigència, quan la política es marceix entre frivolitats i elementalitats. Què hi podem fer, travessar el desert, anant d'osasi a osasi, com el joc de l'oca. Idò sí, Madame Royal talvegada no tengui idees, emperò, té cos. I tot en gros, serà un intrèpid debat entre la idealització del cos i la cossificació de l'ideal. Post-it.
Saturday, September 09, 2006
Friday, September 08, 2006
Pledelluna
Molts han estat qui han cantat a la lluna. Ahir sortia tímida i eixerida, a sol post, pel cap de llevant. Un petit espectacle d'aquells que m'agraden de valent, perquè els mass mèdia no en parlen gaire. Ahir, plena de gràcia, ens mirava altiva de fit a fit. Feia el seu camí cap a ponent. Avui que hem donat l'esquena a tantes coses, també li hem donat l'esquena a la lluna. Emprimer poques coses no es feien sense consultar quina era la lluna en què es trobaven, no fos que les coses sortissin a la torta o que la fusta tallada es podrís o que els sembrats no germinassin, etc. Pledelluna, petit espectacle encara gratuït! Molts poetes l'han cantada, emperò, sempre he tingut en força consideració allò que van dir i escriure tres poetes d'àmbits diferents: el xinès Li Po, l'andalús García Lorca i l'eivissenc Marià Villangòmez... La lluna sempre encalça ombres que haurien d'haver estat la nostra consciència.
Sunday, September 03, 2006
Gínjols
Son Gramanet. Primer de setembre. Aquest mes sempre m'evoca aquests fruits. Els gínjols. A les bardisses n'hi ha tres de sembrats. Frondosos. Carregats de fruits. Cada dia, hom fa un aguait, per anar replegant aquells més madurs. Aquells que d'un verd escanyolit han mudat de color, cap un marró de nocilla. El nom d'aquests fruits en castellà és d'allò complicadíssim de dir i de recordar. Un mossabarisme d'empelt. Quan érem al·lots, en alguns patis de ses Cases Baratos, allà a la barriada del Ranxo, n'hi havia de ginjolers i anaven cepillats. Fins que son amo, hi va armar un cà maleit. A les parades del mercat tenen una cotització de 6 euros/quilo. Hom no n'ha de menjar gaires de gínjols, una embosta n'hi ha prou que sinó pots anar d'escànguil. Si més no, tots sabem que en aquest món de sivelles atesades, hom ha de tenir uns bons gínjols per anar per la vida.